nocleginaplus.pl

Blog tematyczny z zakresu turystyki, sportu, zdrowia i lifestyle,

Lifestyle

W jaki sposób zrobić popcorn

W jaki sposób zrobić popcorn

Jak zrobić popcorn, który będzie przepyszny i sprawdzi się idealnie na imprezę lub seans filmowy? To pytanie zadaje sobie sporo osób, które jeszcze nigdy wcześniej nie robiły samodzielnie popcornu, ale naprawdę uwielbiają tę przekąskę. Krok po kroku mogą jednak nauczyć się, w jaki sposób przygotować ten smakołyk w domu. Nie jest to trudne, dlatego warto zabrać się do pracy.

Jak zrobić popcorn we własnym domu?


Zanim zabierzemy się do robienia popcornu w domu, musimy zrobić małe zakupy. Potrzebna będzie gotowa kukurydza, którą następnie praży się w bardzo wysokiej temperaturze, przygotowując w ten sposób klasyczny popcorn. Tego typu kukurydzę kupimy w zwykłych sklepach spożywczych. Jest to produkt raczej szeroko dostępny, który jest też produktem stosunkowo tanim. Poza tym przyda się też masło, sól, niewielka ilość oleju oraz wysoki garnek i przykrywka. Są to z reguły rzeczy, które każdy posiada we własnym domu, dlatego też nie trzeba kupować żadnego specjalistycznego sprzętu do przygotowywania popcornu. Można natomiast pokusić się o kupienie pewnych akcesoriów, dzięki którym serwowaniu popcornu będzie jeszcze przyjemniejsze. Mogą to być na przykład specjalne kartonowe opakowania, które można kupić w sklepach z asortymentem na imprezy okolicznościowe. Takie kartonowe opakowania na popcorn bardzo często występują w różnych wersjach dostosowanych na przykład do świąt okolicznościowych.

Robimy popcorn w domu


Od czego należy rozpocząć robienie popcornu? Potrzebny będzie wysoki garnek, na którego dno należy dać odrobinę tłuszczu. Niektórzy używają zwykłego oleju, inni do przygotowania popcornu używają masła. Jeżeli wybierze się tę drugą opcję, smak popcornu będzie bez wątpienia jeszcze lepszy. Oczywiście tłuszcz musi być rozgrzany do wysokiej temperatury, ale trzeba uważać, aby się nie przypalił. Najlepiej wybierać garnki lub patelnie z grubym dnem, bo w ten sposób przeciwdziała się też przywieraniu kukurydzy do dna naczynia. Gdy olej będzie miał już odpowiednią wysoką temperaturę, wsypujemy do niego z woreczka kukurydzę, a następnie naczynie przykrywamy pokrywką. To bardzo ważne, ponieważ dzięki temu wewnątrz naczynia będzie jeszcze wyższa temperatura, a popcorn nie będzie pryskał i wylatywał na zewnątrz. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak już po kilkudziesięciu sekundach pyszny popcorn będzie gotowy. Trzeba oczywiście odczekać dłużej, aby wszystkie ziarenka przemieniły się w chrupiący przysmak.

Przyprawiamy popcorn


Z reguły popcorn jada się na słono. Gotowy trzeba zatem odpowiednio dosolić, najlepiej jeszcze w naczyniu, w którym się go wcześniej przygotowywało. Dzięki temu, że będzie korzystało się z wysokiego garnka z przykrywką, będzie można dokładnie wymieszać popcorn z solą, tak by wszystkie ziarenka były odpowiednio doprawione. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę poeksperymentować. Popcorn można przecież przyprawić po swojemu. Można na przykład zrobić go na słodko, używając do tego odrobiny cukru, cynamonu oraz innych ulubionych korzennych przypraw.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *